Magnifiek concert ‘Noorderlicht ‘

Op 25 maart 2023 gaf koor PUIC een indrukwekkend concert in de Lokhorstkerk in Leiden met de titel “Noorderlicht”. De bezoekers werden hartelijk verwelkomd in een sfeervol versierde kerk. Mooie foto’s van het Noorderlicht werden in een diavoorstelling op een muur geprojecteerd en men kon een mooi schilderij van het Noorderlicht bewonderen, geschilderd door één van de koorleden, Astrid Keus. Het was een warm welkom voor de volle kerk met publiek.

De uitvoering werd geopend met een korte uitleg van het programma  en met een klein lesje Zweedse taal. De woordjes “Morgen, middag, avond” kwamen langs en deze, en andere woorden, waren vaak herkenbaar in de liederen die deze avond werden gezongen. Voorafgaand aan elk lied werd er door verschillende koorleden een korte uitleg gegeven; het publiek kreeg hierdoor extra inzicht  in de betekenis en het verhaal achter de muziek.

Er werden verschillende mooie nummers gezongen, waaronder “As Torrents in Summer”, “Morgon”, “Eftermiddagsluur”, “Kväll”, “Northern Lights” , “Nocturne”, “Sure on this shining night”, “Joga” en “Gabriellas sång”. De uitvoeringen waren van erg goede kwaliteit , het koor was in grote vorm! Met name “Immortal Bach”, waarbij de tekst in verschillende tempi overlappend wordt gezongen en elke ‘overlap’ weer harmonieus eindigde, heeft veel bezoekers ontroerd en zelfs diep geraakt.

Het koor werd kundig geleid door dirigent Carolien Devilee en mooi op piano begeleid door pianist Martin Gordijn.
De avond werd nog meer bijzonder door een fraai gastoptreden van Carin Greve op de Nyckelharpa, een typisch Zweeds instrument, en Herman de Mal op viool. Het publiek was onder de indruk van hun virtuositeit. Ook begeleidden zij, samen met pianist Martin, het wondermooie stuk “Nocturne” van Evert Taube.

Het concert werd afgesloten met een canon van het welbekende “Vader Jacob”, maar dan in 3 talen in mineur gezongen: Zweeds, Noors en Fins. Het publiek werd uitgenodigd om mee te doen, wat resulteerde in een luisterrijk samenzang van publiek en koor.
Tot slot trakteerde het publiek  het koor op een staande ovatie!

Na afloop van het concert was er gelegenheid voor een borrel  en werd er gezellig nagepraat. Er kwamen veel goede reacties van het publiek, onder andere dat de stukken uit het programma bijzonder interessant waren en van hoog niveau. Eveneens  kwamen er vragen of het concert ook op andere locaties en buiten Leiden gegeven zou kunnen worden, zó goed vond men het.

Al met al was het concert “Noorderlicht” van koor PUIC een prachtige ervaring die het publiek en natuurlijk ook koor PUIC zelf nog lang bij zal blijven. De combinatie van de mooie muziek, de warme sfeer en het gastoptreden van Carin en Herman maakten deze avond tot een onvergetelijke gebeurtenis.